fbpx

Rome is not a town, Baby In Vain & Vero

Slaktkyrkan & Riot Disco STHLM:

Rome Is Not A Town
Baby In Vain
Vero

29 september
19.00 – 23.00
Hus 7 / Slaktkyrkan

Rome Is Not A Town (21.45)
Göteborgsbaserade noise- och indierock-bandet Rome Is Not A Town är nyligen hemkomna från South by Southwest-festivalen i Texas och harvar i detta nu med febril replokalsverksamhet inför sin stundande juniturné. Detta är dock ingenting nytt, sedan det av såväl svensk som internationell press hyllade debutalbumet släpptes i fjol har turnéerna och spelningarna avlöst varandra.

För att ta det från början – Rome Is Not A Town dök upp år 2015 med en ensidig sjutummare vid namn Stupid. Såväl lyssnare som recensenter reagerade på det oerhört energiska driv musiken bär med sig, vilket vid närmare efterforskningar visade sig bero på att materialet spelats in live. Med nyfikenheten väckt fästes många blickar på bandet, vilka svarade med både ödeläggande livespelningar samt ytterligare singelsläpp. September 2017 – efter två års hype släpptes då slutligen debutskivan, It’s A Dare, och reaktionerna lät inte vänta.

Att folk förefaller ha svårt att genreklassificera Rome Is Not A Town beror gissningsvis på det breda spektrum av influenser musiken bjuder på. Sonic Youth må vara den främsta ledstjärnan, men bland de skränigt hypnotiserande gitarrerna rymmer sig en lång rad influenser – allt från Nirvana och PJ Harvey till Placebo och posthardcore som Fugzi. De ständiga liknelserna till Sonic Youth går dock djupare än rena musikaliska influenser – gitarrikonen Thurston Moore har flertalet gånger uttryckt sin entusiasm över bandet samt inkluderat dem i en publicerad lista över fem underskattade band att hålla utkik efter. ”It’s sorta post-Riot grrl, post-No wave”, för att citera herrn själv.

Baby In Vain – (20.45)
Baby In Vain är ett danskt rockband som bildades år 2010 av tre skolkamrater vid namn Lola Hammerich, Andrea Thuesen Joahansen och Benedicte Pierleoni. Trions ursprungliga vision var att traktera en slags modern grunge, ett upplägg som sedan utvecklats till att inkludera influenser från såväl punk och blues som indiepop, allt sammanvävt till en unik tappning av energisk gitarrbaserad noise-rock. Hur man än väljer att genrebeteckna musiken står det av reaktionerna att döma klart att de gör väldigt mycket rätt.

De tre unga kvinnornas väg till att bli internationella rockstjärnor har tagit en något okonventionell stig; istället för den traditionella rutten med att låta ett studioalbum öppna upp de stora konsertscenerna och åtråvärda förbandsuppdragen har de gjort precis tvärtom. Efter att år 2012 släppt sin första singel blev de inbjudna att agera support för en höstturné med The Floor Is Made Of Lava som huvudakt, följt utav ett framträdande på Roskilde året därpå. Därefter tog det fart, milt uttryckt. De har sedan dess hunnit handplockats av Alison Mosshart från The Kills till att slå följe på turnéer både i Storbritannien och USA samt prisats av gitarrikonen Thurston Moore från Sonic Youth efter att ha spelat med hans sidoprojekt Chelsea Light Moving.

Baby In Vain tilltalar inte endast professionella musiker, även flertalet tongivande så-kallade tastemaker-bloggar har lyft fram bandet som ett framtidshopp för rockmusiken. I augusti 2017 släpptes alltså deras hyllade debutalbum, More Nothing, ett alster som fångar bandets ungdomliga frenesi men samtidigt påvisar viss mognad i material och utförande, ett arv från alla långa månader på vägarna i sällskap med veteraner. Huruvida damerna nu lever upp till all hype de ådragit sig återstår att se, men för de som vill ta reda på vad som orsakat den ges en storartad chans nu i höst.

Vero (20.00)
Stockholmsbaserade rockbandet VERO har på mindre än ett år cementerat sig som en genreöverskridande käftsmäll som sticker i ögonen på de flesta. Med uppsättningen gitarr, bas, sång och trummaskiner blandar Julia Boman, Clara Gyökeres och Amanda Eddestål 90-talsrock, gamla syntar och boogie woogie med ett aldrig sinande självförtroende. Efter att ha uppmärksammats av internationell musikpress som The Line of Best Fit, Wonderland och Clash utsedde Musikguiden i P3 singeln ”Virtue” till den 17:e bästa låten år 2017 och bandet kallades ”the black sheep of Stockholm pop music”.
VERO’s liveshower har lämnat de flesta att gapa efter mer och i våras öppnade de för hypade brittiska bandet Shame.

+ Riot Disco STHLM DJs!!!

Åldersgräns 18+