fbpx

David Eugene Edwards & Alexander Hacke

David Eugene Edwards (Wovenhand) & Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) släpper albumet Risha – nu beger de sig ut på turné tillsammans och vi är stolta över att välkomna dem till Stockholm.

Mångsysslaren Alexander Hacke har främst gjort sig ett namn som basist och sångare i det legendariska tyska industribandet Einstürzende Neubauten. Han har även haft en framgångsrik solokarriär samt åtnjutit mängder av framgångsrika kollaborationer med andra artister – nu har turen kommit till David Eugene Edwards, en amerikansk musiker främst känd för sina insatser i numera insomnade alternative country-bandet 16 Horsepower samt sitt egna projekt Wovenhand. Edwards musikaliska influenser brukar beskrivas som en salig blandning av dark country, folkmusik, gospel och rock’n’roll; det är dock framförallt hans gudabenådade stämma som utmärker honom, för att inte tala om den svårslaget inlevelsefulla manér med vilken sången framförs.

Efter att ha varit stora fans av varandras musik under en lång tid föll det sig så att de 2011 arbetade tillsammans på soundtracket till en experimentell stumfilm vid namn The Glasshouse. Strax därefter var bägge två del av en kortlivad återförening av indierockbandet Crime & The City Solution. I samma veva ombads Hacke sköta mixningen av Laughing Stalk, Wovenhands sjätte fullängdsalbum. Genom denna process blev de nära vänner och började snart diskutera någon slags samarbete i framtiden, när bägge hade tid. Deras ursprungliga tanke var en slags fusion av elektronisk musik, instrument från traditionell folkmusik samt distade gitarrer som spelar orientaliska rytmer och skalor. Att musikkategorisera Risha är till följd av dess rikliga variation i det närmaste omöjligt men paralleller har dragits med americana, neo-folk, industri, ambient, eletronika samt arabisk musik. Edwards sjunger och spelar gitarr; Hacke på synt, bas, trummor och elektronikan. Tillsammans har de skapat ett ljudlandskap som på skiva ter sig drömskt och hypnotiskt – nu återstår det bara att se hur detta ter sig live.

Support: NONN
Med ett hopkok av post-punk, trummaskiner, minimalistiska drönsynthar, svajiga gitarrer, industri och psych ger NONN dig en känsla av nutiden och samtidigt ett kladdigt, euforiskt industrigolv innan muren föll. Alla som uppskattar psykadelisk-rock, post-punk och elektro måste se NONN.

DJ: Nicole Sabouné + Pankan