fbpx

Jex Thoth + Shaam Larein

JEX THOTH
Jex Thoth kom till publik kännedom år 2007 när de släppte en split-EP med brittiska doom-legendarerna Pagan Altar. Med bidraget ”Stone Evil” gjorde sig den psykedeliska doomrocks-kvintetten snabbt ett namn i undergroundscenen. Året därpå kom den självbetitlade debuten och succén var ett faktum. Rent musikaliskt tar 2013 års uppföljare Blood Moon Rise vid där debuten slutade, men präglas samtidigt av en mer uttalad bitterljuv melankoli. Musiken bär spår av ledstjärnor som Black Sabbath, Amon Düül II, Reverend Bizarre och Danzig – ljudbilden domineras dock helt av vokalisten, även hon känd som Jex Thoth, vars mässade klagohymner dryper av obskyr passion och lidelse. Inte nog med rösten är gudasänd, än mer vördnadsbjudande är dess implementering – intrikata sångarrangemang väver samman riffen och förlänar dem melodi och glöd.

Vem är då Jessica Bower, kvinnan bakom artistnamnet? En mycket bra fråga, trots det stora intresset för bandet är väldigt lite känt om hennes person – genom åren har hon varit synnerligen sparsam med intervjuer och de hon gett har oftast varit ytterst nogräknade med detaljer om privatlivet. Hon själv hänvisar till att den typen av information reserveras helt för de individer hon väljer att spendera sin tid med. Många av hennes fans har påtalat hur befriande det känns att se en artist som medvetet väljer att kanalisera all uppmärksamhet gentemot musiken och dess framförande snarare än sin person. Helt reserverad är hon dock inte; det som döljs från offentligheten i media släpps istället ut med besked när hon står på scen, en förmåga som gjort Jex Thoth till en såväl prisad som eftertraktad liveattraktion.

SHAAM LAREIN
Det är äntligen dags för Shaam att dela med sig av den musik hon spunnit sedan flera år tillbaka. Detta blir det första framträdande hon gör med egen musik och vi som vet hur det låter tror att alla som uppskattar musiker som Jex Thoth kommer uppskatta denna akt.