fbpx

Mörk Stad

MÖRK STAD
Världen är i ruiner – bara Stockholm står kvar. Det är den underliggande premissen för J.S. Axells debutroman ”Mörk Stad”.
I samband med releasen för denna dystopiska berättelse passar vi på att hylla Stockholms mörkaste, kajalsvarta musikscen med en minifestival-kväll på Hus 7 där HENRIC DE LA COUR, KATHARINA NUTTALL, A PROJECTION, DÖDENS LAMMUNGAR och THE EXPLODING BOY står på scen. Tillsammans med en grym uppsättning DJ:s och ett bultade dansgolv kommer vi förpassas in i gränslandet mellan post punk, dark wave och mörkerpop långt in på natten. En garanterad helkväll i den upplysta svärtan utan förbehåll, utan murar.

• När: 25 oktober, 19.00–03.00
• Var: Hus 7 (Slaktkyrkan) Styckmästargatan 10, Ⓣ-Globen
• Bandtider: TBA.
• 18 år
• Biljetter: 225 kr + förköp.

Biljettlänk: https://www.tickster.com/sv/events/5zdcdt0w2yntg7v/2019-10-25/mork-stad


HENRIC DE LA COUR
Kungen av svensk svartindie behöver förmodligen inte någon närmare presentation. Med Yvonne och Strip Music firade Henric De La Cour stora triumfer under 90- och 00-talet. Solo har han sedan tio år bara befäst sin position som det mörka pop- och rock-sveriges Darth Vader. Förra året släppte Henric den bejublade plattan ”Gimme Daggers”. Hans egen uppgörelse med kampen han gick mot den livshotande sjukdomen Cystic Fibros. Pressbeskrivningarna till skivan löd: ”Ett slags farväl till en värld som endast målats i mörker… En kamp mot döden och en försiktig blick framåt.” Beskrivningen går även att applicera på upplevelsen av att se Henric De La Cour live. En sjuhelvetes kamp målat i mörker.
Facebook: https://www.facebook.com/HenricDLC/

KATHARINA NUTTALL
Sveriges egen PJ Harvey… Det närmaste en svenska kommer Marianne Faithfull… Ja, referenserna till Katharina Nuttalls musik har varit många och grandiosa. Men fram för allt legitima! Nuttalls raspigt mörka sångröst är oöverträffad i det här landet och den distade, svarta ljudbild hon målar med sin musik har få, om ingen överman eller överkvinna i vårt hörn av världen. Efter nästan fem års livefrånvaro gör Katharina Nuttall på Mörk Stad en exklusiv efterlängtad comeback.
Facebook: https://www.facebook.com/katharinanuttall/

A PROJECTION
A Projection startades 2013, i Stockholm, med den uttalade ambitionen att vara ett äkta postpunk-band. Förebilderna var grupper som The Cure, The Smiths, Joy Division/New Order, Sisters of Mercy och Interpol. Bandet residerar fortfarande i Stockholm men musiken har, över tid och genom sina albumsläpp, expanderat och beskrivs ofta som en dansant blandning av postpunk, indiepop och electronica, med både skärpa och djup. A Projection har gjort sig ett namn över stora delar av det mörka Musikeuropa och live är de kända för att alltid leverera en intensiv show.
Facebook: https://www.facebook.com/aprojectionband/

DÖDENS LAMMUNGAR
Ett av Sveriges bästa new wave/postpunkband. Torra och statiska trumloopar samt framträdande bas ger vibbar om ett reinkarnerat Cortex eller ett modernare Cabaret Voltaire. Dödens Lammungar anammar ett syntetiskt landskap som får en att tänka på tidiga svenska pionjärer inom den knasiga synth- och industriscenen. Bandet, som är på gång med ett nytt album, gör denna kväll sin första spelning sedan 2014.
Facebook: https://www.facebook.com/dodens.lammungar/

THE EXPLODING BOY
Dark indie, Postpunk, popgoth. Försöken att definiera detta stockholmsband har varit många sedan uppstarten för tolv år sedan. Genom fem albumsläpp har ensemblen också kompromisslöst mästrat sig fram i de mörka musikaliska utbygderna med en vilja att aldrig stå still. Vill man definiera The Exploding Boy är det nog enklast att göra det utifrån bandets aldrig sinande känsla för att leverera hitdängor. Med runt 200 konserter i bagaget, såväl över hela Europa som USA, så kan man också lita på att X-pojkarna alltid är en garant för en djävulsk liveshow. En bonus i sammanhanget är att debutförfattaren J.S. Axell är en bandets två sångare.
Facebook: https://www.facebook.com/theexplodingboysweden/

Mörkerpop DJs:
RATZ – The Darker Side of Life and Music / DARKROOM – Stockholm: DJ BATCAT & Ultrachrome : Johnny Nattsjö & Nick Isgren
DARKROOM: Lynx (Emilia Pettersson)
We’re In Parties: Anders Eklund & Elin Katarina


MÖRK STAD (BOKEN)
Världen ligger i ruiner. En smitta som förvandlar människor till blodtörstiga odjur har slagit civilisationen i spillror. I Sverige har militära styrkor lyckats isolera och upprätta en karantänzon som kallas Fristaden på ön Södermalm i centrala Stockholm. Denna plats är nu mänsklighetens sista hopp och utpost. Under de militära styrkornas ledning försöker man bygga upp en ny framtid och ett nytt samhälle innanför Fristadens gränser.
I Fristaden lever en grupp vänner vars vardag består av arbetsrutiner, ransoneringsscheman och ständiga kontroller från säkerhetsstyrkorna. Men det är även en vardag fylld av livsfarliga prövningar som proviantrundor till världen utanför. Den enda tillflykten som vännerna har är Klubblandet, ett kvarter med gamla barer och klubblokaler som förvandlats till ett stort nöjestempel. Men när en av vännerna upptäcker en fruktansvärd hemlighet om Fristaden och sedan försvinner spårlöst dras vännerna snabbt in i en häxdans där hotet inte längre bara finns utanför murarna.
Boken kommer självklart finnas till försäljning på plats.
Går även att förhandsbeställa hos flera återförsäljare, bland annat här:
https://www.adlibris.com/se/bok/mork-stad-9789176972038