fbpx

The Baboon Show – Babian

THE BABOON SHOW
Det är kanske inte jättekonstigt att ett gäng vars bana började som ett renodlat liveband skulle gå vidare till att göra sig ett namn som en av Sveriges bästa och mest underhållande konsertattraktioner, kända för att alltid ge hundra procent oavsett hur långt in på turnén de kommit. Trots att The Baboon Show är ett av landets mest flitigt turnerande rock- och punkband är de avsevärt mer anonyma på hemmaplan än i utlandet. I Tyskland, som brukar anses värdesätta liveframträdanden mer än vad vi skandinaver gör, är de fullkomligt enorma.

The Baboon Show är ett punkrockband som bildades i Stockholm år 2003, döpt med den dåvarande regeringen i åtanke. Året därpå släppte de en självproducerad EP vid namn This Is It!, och började därefter marknadsföra verket med den typen av spelningar som bäddat för bandets senare framgångar. Detta resulterade i att ett svenskt indiebolag vid namn National fick upp ögonen för dem, vilket i sin tur ledde till skivkontrakt för debuten Do not Do not Do not. Sedan dess har de släppt ytterligare sju plattor. The Baboon Show har beskrivits rent musikaliskt som en blandning av 77-punk, garagerock och powerpop. Bland influenserna räknar de Ramones, Dead Kennedys, AC/DC, Blondie och Toy Dolls. Låtarna är korta, rakt på sak och sanslöst medryckande. Trots den hyperenergiska och glädjespridande framtoningen på scen finns ett visst mått av allvar i bandet, med texter som till stor del består av samhällskritik ur ett vänsterperspektiv.

The Baboon Shows nionde studioalbum, Radio Rebelde, släpps i februari 2018 och turnén som följer innehåller något så ovanligt som Sverigedatum. Den som själv vill bli varse om det tyskarna redan fattat gör bäst i att infinna sig på Slaktkyrkan den 23:e februari.

BABIAN
Babian är ett svenskspråkigt rockband med fyra kritikerhyllade skivor i bagaget. Bandet har blivit omtalade som ett av Sveriges bästa liveband, nominerats till P3 guld för skivan ”fullproppad, listtoppad, livrädd och uppstoppad, spelats flitigt i såväl radio som TV och dessutom komponerat vinjettmusiken till SVT’s program ”Sommarlov”.
Senast Babian stod på scen i huvudstaden var i samband med släppet av skivan ”heja dom som vinner!” 2012. På våren 2017 släpptes albumet ”den andra sidan” men efterföljande turné nådde aldrig Stockholm. Det är alltså ett hungrig flock babianer som intar scenen som förband till The Baboon Show den 23/2.