fbpx

The KVB – Holograms

THE KVB
The KVB är en brittisk duo som specialiserat sig på samspelet mellan ljud och estetik. Gruppens musikaliska uttryck brukar beskrivas som en blandning av psykedelia, post-punk, electronica och shoegaze emedan det visuella inkorporerar seduktiva skepnader, surrealistiska klipp och allsköns digitalt vanvett. Huvudsyftet med den visionära aspekten är att etablera en länk mellan musik och sinne. Duons unika konsertupplägg har förlänat dem mängder av prestigefyllda samarbeten och supportbokningar, vilket i sin tur banat väg för egna headline-turnéer i Europa, Asien, Latinamerika och Sydafrika.

Projektet bildades i Southhampton av Nicholas Wood år 2010, han hann släppa ett par kassettdemos i limiterad upplaga innan det legendariska technobolaget Downwards fick upp ögonen för projektet året därpå och kontrakterade honom för en EP. Strax därefter bad Wood konstnären och musikern Kat Day att ansluta sig på keyboard. Denna fusion utgjorde startskottet för The KVB som konsertentitet, den grafiska delen är helt och hållet Days verk. Sedan dess har de hunnit släppa en hel uppsjö singlar och sammantaget sex skivor på en mängd olika bolag, varav de senaste två på Invada Records som drivs av Geoff Barrows från Portishead. Inför senaste skivan, 2016 års Of Desire, fick Wood och Day låna exklusiva vintage-syntar från Barrows privata kollektion – förvärv som kanske förklarar varför dess ljudbild är avsevärt mer experimentell och elektronisk än tidigare.

HOLOGRAMS
Holograms är ett svenskt post-punkband som efter två hyllade album nyligen släppt sin tredje platta, Surrender. Deras musik brukar beskrivas som lidelsefull punkrock med starka influenser från åttiotalsband som The Cure of New Order samt allvarsamma och samhällsreflekterade texter. Bandets senaste album är deras mörkaste hittills, vilket kanske beror på det stålbad de uthärdat sedan karriären inleddes. Deras flitiga turnerande i såväl USA som Europa har medfört avsked från jobbet, mentala sammanbrott, finansiell ruin, inbrott, stulna instrument samt strandning i Frankrike under två veckor utan ett öre på fickan. Emellanåt hinner de inte ens iväg innan katastrofen är ett faktum, i somras fick de ställa in an planerad USA-turné till följd av visumproblem. Efter alla motgångar och dråpslag är de dock hungrigare än någonsin, redo att visa upp sig för hemmapubliken. Bandet brukar själva sammanfatta sin drivkraft med ”energi, ärlighet, hjärta och själ”.