fbpx

Dylan Carlson – Kulma

Dylan Carlson
Den amerikanske gitarristen och distkonstnären Dylan Carlson är kanske mest känd för att ha grundat det legendariska rockbandet Earth år 1989, och i samband med detta lagt grunden till genrebeteckningar som drone och ambient metal. Earth kännetecknas av okristlig tyngd samt hejdlöst nedstämda gitarrer vilka endast spelar en handfull riff per låt. Konceptet kanske låter bekant, de har varit stora influenser till band som exempelvis Sunn O))). Carlson föddes i Seattle men då hans pappa arbetade för amerikanska försvarsmakten ägnades hans barndom åt att flytta kors och tvärs över hela USA. Det kringflackande livet förde honom närmare musiken och redan vid 15 års ålder var hans vision glasklar: han skulle bli rockmusiker. Inspirerad av orkestrar som AC/DC, Black Sabbath och The Melvins identifierade han tidigt gitarren som källan till sitt kall. Efter att ha flyttat tillbaka till Washington träffade han Slim Moon, Greg Babior, Dave Harwell och Joe Preston – med vilka han kom att bilda Earth. Runt den här tiden brukade han även roa sig med att skapa vad han kallade ”soniska kollage” tillsammans med rumskamraten Kurt Cobain, som senare gjorde sig ett namn med Nirvana.

Under konstant fluktuation i sättningen släppte Earth tre skivor mellan 1993 och 1996, därefter tog drogerna överhanden och nästkommande decennium bjöd på såväl tragedi som misär och juridiska bekymmer. Sedan 2005 har han dock varit åter på banan och utöver ytterligare fem Earth-album har han även en rad soloprojekt – det är i denna egenskap vi får ta del av Conquistator Tour 2018. Conquistador är namnet på hans nya soloskiva, vilket är ett slags soundtrack till en fiktiv westernfilm. En skiva bestående enkom av distad gitarr låter gissningsvis inte alltför exalterande för den som inte redan är invigd, men när man väl får klart för sig vad karln kan göra med instrumentet ifråga faller det sig naturligt. Hans riff är som distade besvärjelser, de vrider och vänder på sig och uppbådar såväl dramatik som solida ljudmattor. Likt det mesta från den här genren är detta någonting som inte når sin fulla rätt på skiva, utan den fulla uppskattningen kräver tillhörande vibrationsledes helkroppsmassage.

Kulma
Kulma är ett brusorienterat men långsamt soniskt inferno vars främsta inspiration hämtas från drone och ambientmusik. Någon som fått upp ögonen för projektet är den svenske artisten Anna von Hausswolff, varför Kulma numera är kontrakterade till hennes skivbolag Pomperipossa Records. I juli släpper Pomperipossa en ambitiös kassettutgåva limiterad i 100 exemplar och debutalbumet väntas dimpa ner i november. Kulma har beslutat sig för att vara väldigt selektiva med sina liveframträdandet, varför det känns extra stort för Slaktkyrkan att stå värd för deras debutspelning.